Ako si vybrať správnu dezinfekciu na ruky?

 

Dezinfekcia na ruky 

Novým štandardom hygieny sa v poslednom období stalo dezinfikovanie rúk. Ruky si dezinfikujú deti pred vstupom do škôlky, či školy, zamestnanci pred vstupom do práce aj zákazníci pri vstupe do obchodného centra, reštaurácie, či kaviarne. Jednoducho – ruky si dnes dezinfikujeme takmer všade a podľa všetkého ešte dlho (ak nie stále) budeme. Mali by sme sa teda aj zaujímať o to, čo si na ne striekame. Rozprašovače, na ktoré je fixkou dopísané „Dezinfekcia“, určite v nás nebudia takú istotu, ako profesionálne riešenia serióznych prevádzkovateľov, ktorí si nechali v prevádzkach nainštalovať bezdotykové dávkovače.

 

Čo je dezinfekcia?

Dezinfekcia je látka vo forme roztoku alebo gélu vyznačujúca sa antibiotickými a antivirotickými účinkami. Predstavuje prostredie, v ktorom baktérie a vírusy nemôžu existovať a ani sa ďalej množiť.

 

Typy dezinfekcie

Bežne sa môžeme stretnúť s viacerými typmi dezinfekcie – mydlá, gély, tekuté rozprašovače, dezinfekčné utierky, či pena. Mydlo je plnohodnotnou dezinfekciou v prípade, že ho používame spolu so správnou technikou a dĺžkou umývania rúk. Gél, sprej a pena majú výhodu v jednoduchých dávkovaniach a možnostiach použiť ich kedykoľvek a kdekoľvek. Kladnou stránkou dezinfekčných utierok je ich malý formát a možnosť nosiť ich aj vo vrecku nevýhodou nižšia účinnosť a ekologické dopady.

Alkoholová dezinfekcia na ruky

Väčšina dezinfekčných produktov obsahuje 60-95 % alkoholu – etanolu, propanolu, izopropanolu alebo ich kombináciu, ktorý je pre ich efektivitu kľúčový. Slabou stránkou alkoholových dezinfekčných prípravkov je že vysúšajú a dráždia pokožku. Preto pri ich častejšom používaní je nevyhnutné aby sme používali na ruky kvalitný krém na opätovnú rehydratáciu a ochranu pokožky. 

Bezalkoholová dezinfekcia na ruky

Postupne sa do popredia kvôli svojim výhodám, ako je bezzápachovosť, nevysúšanie rúk a všestranné použitie dostáva aj bezalkoholová dezinfekcia. Príkladom je OXYCHLORINE, dezinfekčný prostriedok, v ktorom je aktívnou zložkou kyselina chlórna (HClO).

 

Ako správne ruky dezinfikovať

Pre správnu a účinnú dezinfekciu rúk je potrebné na ne naniesť dostatočné množstvo dezinfekčného prostriedku. Ruky by po aplikácii mali zostať vlhké tak, akoby ste si ich do prípravku namočili. Následne dezinfekciu dôkladne vtierajte po dobu cca 30 sekúnd na všetky miesta pokožky rúk, nevynechajte ani oblasť medzi prstami a končeky prstov. Na dostatočné pôsobenie dezinfekcie nechajte ruky v pokoji vyschnúť. Vyhnite sa aplikácii dezinfekcie na báze alkoholu na mokré ruky. Jej účinnosť je potom významne znížená.

 

Ako často ruky dezinfikovať ruky

Alkoholové prípravky na dezinfekciu rúk by ste nemali používať častejšie ako desaťkrát za deň. Pri častom používaní dezinfekčných prostriedkov s obsahom alkoholu totiž hrozí, že pokožka rúk začne byť nadmerne suchá, pričom môže aj popraskať. Tieto mikrotrhlinky v pokožke sú potom náchylnejšie na prenos infekcie. Dezinfekčné prostriedky by ste vôbec nemali používať, ak máte poranenú kožu, kožné ochorenie a ani ich aplikovať malým deťom.

Pri bezalkoholových dezinfekčných prípravkoch môže byť frekvencia ich používania vyššia, nakoľko svojim zložením sú šetrnejšie k pokožke rúk.

Pri používaní dezinfekcie by ste nemali zabúdať na to, že ani najlepší dezinfekčný prípravok nemôže pri každodennej hygiene nahradiť mydlo a tečúcu vodu!

 

Ako si vyrobiť dezinfekčný prostriedok doma podľa odporúčania WHO

Aj WHO zverejnila na svojich stránkach, ako si možno vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky. Pokiaľ nie ste náročný na vôňu a esencie, tak základný recept spočíva v zmiešaní 3 ingrediencií – 83,3 ml 96% etanolu alebo 75,2 ml 99,8% izopropanolu, 1,5 ml glycerínu, 4,2 ml 3% peroxidu vodíka. Tento gél je nakoniec potrebné doplniť destilovanou vodou do objemu 100 mililitrov. Pokiaľ by ste si chceli tento gél vylepšiť vôňou, tak odporúčame čajovníkový olej alebo gél z aloe vera, ktorý navyše zabraňuje nadmernému vysúšaniu rúk. 


 

Naši klienti, ktorím záleží na svojich zamestnancoch a zákazníkoch.